Zdrowa, zbilansowana dieta ma ogromne znaczenie z punktu widzenia zachowania dobrej kondycji i samopoczucia. Pomaga osiągać dobre wyniki w pracy czy w szkole. Wielu osobom jednak to pojęcie kojarzy się z głodówką i pewnymi restrykcjami.
Zdrowa, zbilansowana dieta ma ogromne znaczenie z punktu widzenia zachowania dobrej kondycji i samopoczucia. Pomaga osiągać dobre wyniki w pracy czy w szkole. Wielu osobom jednak to pojęcie kojarzy się z głodówką i pewnymi restrykcjami. To błąd, gdyż zbilansowaną dietę powinien stosować każdy człowiek. Kluczem do sukcesu jest racjonalne żywienie się i sięganie po odpowiednie produkty, które dostarczają do organizmu niezbędne mu składniki odżywcze.
Zbilansowana dieta - podstawowe zasady
Eksperci są zdania, że zdrowe żywienie to nie tylko wybieranie odpowiednich produktów, ale i regularne spożywanie posiłków każdego dnia. Zaleca się codziennie jeść minimum 3 posiłki. Najważniejsze jest śniadanie, które dostarcza energii do działania potrzebnej na cały dzień. Pomiędzy posiłkami można sięgać po małe przekąski w formie warzyw, owoców, jogurtów czy bakalii. Nie należy jeść natomiast przed samym snem. Ostatni posiłek powinien być spożywany co najmniej 2 godziny przed położeniem się do łóżka.
Co jeść, aby dieta była zbilansowana?
Podstawą są oczywiście warzywa i owoce oraz produkty zbożowe. W tym przypadku warto stawiać na ciemne pieczywo, pełnoziarniste kasze i makarony. Stanowią one dla organizmu źródło węglowodanów złożonych i dostarczają energii. Zawierają ponadto białko, witaminę B1 oraz witaminę B6. Są bogate w błonnik pokarmowy, magnez, miedź, żelazo czy cynk.
Przy każdym posiłku powinno się również spożywać warzywa i owoce. To one stanowią źródło większości witamin i minerałów. Zawierają także sporo błonnika pokarmowego. Są przy okazji niskokaloryczne. Dostarczają do organizmu potrzebnych przeciwutleniaczy np.beta karotenu.
Zdrowa dieta - czyli jaka?
Zbilansowana dieta to przede wszystkim warzywa, owoce i produkty zbożowe różnego rodzaju. Jedna nie dostarczają one do organizmu wszystkich, potrzebnych mu składników odżywczych. Bardzo ważny jest m.in. wapń, który znaleźć można np. w mleku i jego przetworach. Wraz z nimi do organizmu trafiają także witaminy B2 i D, niezbędne dla zachowania zdrowych kości. Osoby, które cierpią na nietolerancję laktozy,powinny przyjmować mleczne napoje fermentowane np. jogurty i kefiry. Produkty mleczne są źródłem białka pokarmowego. Spora jego ilość znajduje się także w roślinach strączkowych, mięsie i rybach. To białko pełnowartościowe, które zawiera także sporo witamin z grupy B. Mięso warto jeść regularnie, ale nie można też zapominać o zdrowych rybach. Warto stawiać na ryby morskie, które zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, selen, jod,magnez, wapń i witaminy.
Zdrowa, zbilansowana dieta dostarcza do organizmu człowieka również nienasycone kwasy tłuszczowe. Trzeba pamiętać o tym, że organizm ludzki nie potrafi ich samodzielnie wyprodukować, należy je więc dostarczać razem z pożywieniem. Ich najważniejszym źródłem są oleje roślinne. Eksperci zalecają tygodniowo spożywać łyżkę stołową oleju lub oliwy z oliwek, a tak|że maksymalnie dwie łyżeczki margaryny miękkiej pozbawionej tłuszczów trans. Oleje roślinne są przy okazji bogate w witaminę E.
Artykuł stworzony przy współpracy z marką www.lightcatering.pl
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany!
Zaloguj się