Formularz wyszukiwania

Forum Fotosik.pl

Obecny czas:
24 Maj 2012 15:24

AutorWiadomość
Temat postu: Zasady naliczania transferuPost Wysłany: 29 Lip 2010 07:08
Dołączył 14 Paź 2009 09:15 Posty 5
Witam
Proszę o jasne wytłumaczenie zasad naliczania transferu za wyświetlanie zdjęć po za fotosikiem najlepiej na przykładzie: mam umieszczone na fotosiku 1 zdjęcie 150kb dołączyłem takie zdjęcie do aukcji allegro w formacie 500pix jaki jest naliczony transfer za jedno wyświetlenie aukcji z tym zdjęciem.
Drugie pytanie co oznacza określenie zdjęcie hotlinkowe???
Pzdr.
do góryzobacz profil offline
Temat postu: Re: Zasady naliczania transferuPost Wysłany: 29 Lip 2010 07:29
Dołączył 31 Gru 2008 13:11 Posty 489
Witaj,
zdjęcie hotlinkowe to zdjęcie, które jest w zasobach innego serwisu (znajduje się na serwerach innego serwisu). Np. gdy na Allegro dajesz zdjęcia umieszczone na Fotosiku.
Wątpię czy są jakieś przeliczniki na jedno wejście na zdjęcie... Można wyliczyć średnią... Jednak zapewne w zależności od rozmiaru zdjęcia (jego "wagi" na serwerze) średnia na jedno wejście wzrośnie. Nie sądzę by ktoś liczył takie parametry uśrednione.
Pozdrawiam.
Temat postu: Re: Zasady naliczania transferuPost Wysłany: 29 Lip 2010 08:08
To jak w takim razie naliczane są koszta za mój transfer, gdzie nieraz pobiera mi 2-3GB dziennie za około 50zdjęć (wielkość zdjęć 1280x800 pojemność 150-300kb/szt) wszystkie umieszczone na aukcjach w formacie 500pix (aukcja wyświetlona około 6tys razy). Jak to obliczyc bo coś mi tu nie pasuje. Jak się wk...e to poszukam darmowych serwerów.
Temat postu: Re: Zasady naliczania transferuPost Wysłany: 29 Lip 2010 08:34
Koszta za transfer naliczane są za:
wagę zdjęcia na serwerze,
ilość kliknięć na Twoje zdjęcia,
ilość wejść z "zewnątrz".
Temat postu: Re: Zasady naliczania transferuPost Wysłany: 29 Lip 2010 08:49
Dołączył 26 Lis 2008 10:51 Posty 312
Transfer to przepływ danych, który jest liczony przy każdorazowym otwarciu, obejrzeniu zdjęcia. Liczony jest jednak tylko transfer zdjęć hotlinkowanych, czyli tych umieszczonych gdzieś poza Fotosikiem (aukcje, blogi, fora dyskusyjne itp).

Tak więc jego wielkość zależy od tego ile i jak często wyświetlane są zdjęcia na tych aukcjach.
Im większe (cięższe) zdjęcia, im więcej ich na aukcjach, im popularniejsza aukcja tym szybciej rosnący transfer na koncie.

Przy zdjęciu o wadze 200kB (0,2 MB) wyświetlonym 6000 razy mamy 0,2 x 6000 = 1200 MB (1.2 GB)

Na bieżąco wielkość transferu i inne dane zawsze można śledzić w zakładce Moje Transfery. Jest tam też m.in. lista zdjęć generujących najwyższy transfer.
Temat postu: Re: Zasady naliczania transferuPost Wysłany: 29 Lip 2010 08:56
Tak na bieżąco śledzę wielkości transferu i zaczyna mi sie to nie podobać. Za reklamowanie portalu poprzez wchodzenie tysiąca osób na fotosik jeszcze mnie nieźle kasują!!! Znalazłem juz serwery darmowe na których nie pobierają opłat. Chyba podziękuje fotosikowi.
Temat postu: Re: Zasady naliczania transferuPost Wysłany: 29 Lip 2010 09:20
Wszystko jest naliczane automatycznie więc dziwne są zarzuty o manipulacji. Pewnie że na darmowych serwerach zaoszczędzisz opłat z tytułu abonamentu. Darmowe jednak mają to do siebie, że zarzucają reklamami, mają często awarie i szybko usuwają zdjęcia. Wybór jest Twój i tyle.
Temat postu: Re: Zasady naliczania transferuPost Wysłany: 29 Lip 2010 10:21
Dołączył 26 Lis 2008 10:51 Posty 312
movie napisał(a):
Za reklamowanie portalu poprzez wchodzenie tysiąca osób na fotosik jeszcze mnie nieźle kasują!!!

Sęk właśnie w tym, że w przypadku hotlinkowanych zdjęć nie ma żadnych tysięcy wejść na Fotosik. Na aukcji wyświetlają się same fotki i większość oglądających aukcje zapewne nawet nie wie, że one się wyświetlają z Fotosika.

Jeśli są to np miniaturki podlinkowane do zdjęć, które otwierają się użytkownikom na Fotosiku to wtedy możemy mówić o "wchodzeniu na Fotosika" i wtedy taki transfer oczywiście nie jest naliczany.
Temat postu: Re: Zasady naliczania transferuPost Wysłany: 29 Lip 2010 11:54
A czy jest gdzieś czytelna informacja za co i jak naliczany jest transfer??? Czy tak samo naliczany jest transfer za zdjęcie wyświetlane na aukcji w jego pełnej wielkości np.: 1200x800 (które ma 200kb), jak to samo zdjęcie tylko wyświetlone w wielkości 500px (px = pixel???), czy w obu przypadkach nalicza się 0,2MB czy naliczany transfer jest pomniejszany stosunkowo jak wielkość zdjęcia (1200 ==> 500). Bo jeżeli jest naliczany ten sam transfer to jak juz płacić to lepiej za pełny format niż za zmniejszony do 500px.
Temat postu: Re: Zasady naliczania transferuPost Wysłany: 29 Lip 2010 12:24
Tak :)
Przed chwilą jeszcze się upewniałem, by móc na 100% być pewien.
Zdjęcie w oryginalnym rozmiarze 825 "kilo", po zmiejszeniu do 1024 px już tylko 179 "kilo"...
Czyli mniejsza rozdzielczość = transfer na dłużej.
Odpowiedz

Idź do strony 1, 2 

Strona 1 z 2 [ 11 posty(ów) ]

Podsumowanie

Aktualnie na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości

Legenda

• Nowe posty
  • Brak nowych postów
  • Ogłoszenie
  • Nowe posty [ Popularny ]
  • Brak nowych postów [ Popularny ]
  • Przyklejony
  • Nowe posty [ Zablokowany ]
  • Brak nowych postów [ Zablokowany ]
  • Przesunięty
Zasady postowania