| Autor | Wiadomość | |
|---|---|---|
| nania | Temat postu: Zła jakość zdjęć?? | |
|
Dołączył 09 Sie 2006 11:03 Posty 1 |
Witam!
Gdy wgrywam zdjęcia nba fotosika strasznie tracą na jakości mimo że zdjęcie wyjściowe jest ok i była zaznaczona opcja "bez zmian" Zresztą przy zaznaczonej tej opcji fotosik również wgryw mi zdjęcie w pełnej rozdzielczości mimo że wcześniej zdjęcie zostało prze zemnie zmniejszone i zpisane> Nie wiem co robić. Proszę o pomoc! | |
| do góry | zobacz profil offline | |
| Agrest | Temat postu: | |
![]() Dołączył 10 Sty 2006 11:39 Posty 359 |
Fotosik zawsze dokonuje kompresji zdjęcia (ze współczynnikiem 80), domyślna wartośc to 70 więc 80 w zupelności wystarcza, ew. utrata jakości może być widoczna jedyne w dużym powiększeniu i raczej na ekranie nie ma to żadnego znaczenia.
_________________ -- Tomasz Dwornicki, td@medousa.pl, Zespół Fotosik.pl | |
| bebetka | Temat postu: | |
![]() Dołączył 23 Sie 2006 18:20 Posty 17 |
Witam
Faktycznie też zauważylam niezbyt dobrą jakość zdjęć. Przed zaladowaniem sa OK natomiast po zaladowaniu niezbyt mogą zachwycić wygladem ... Napisy na fotkach są jakieś rozmyte a ziarnistoś aż za bardzo widoczna. Moim zdaniem niby ta opcja poprawy nie wyszła na dobre i poprostu popsuła w dużym stopniu jakość fotek. czy jest możliwość zrezygnowania z opcji poprawki zdjęć????? Nie podoba mi sie to popsuło moje zdjęcia ot tyle...Pozdrawiam | |
Ale tu nie ma żądnego poprawiania. Nie wiem więc o czym piszesz. Możesz podać konkretnie link do zdjęcia i powiedzieć na czym polega pogorszenie w stosunku do oryginału? Albo wgrac oryginał gdzieś indziej bez obrobki to sobie sami porównamy.
_________________ -- Tomasz Dwornicki, td@medousa.pl, Zespół Fotosik.pl | |
Dobry wieczór
Ciężko wytłumaczyć najlepiej podam link do aukcji allegro http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=174802306 mianowicie chodzi mi o to iż zdjęcvie miniaturka czyli na samym dole jest z kompa wiadomo dodane jako mini. Reszta zdjęć pochodzi z fotosika proszę zobaczyć jaka jest różnica w jakości nie wiem o co chodzi . Po doadaniu na serwer FOTOSIK tak wlaśnie wygladaja nawet po nicku wpisanym na zdjęcie widać różnicę jest jakiś rozmyty. Dzięki za zainteresowanie coć dobrze byłoby aby zdjęcia wygladała jak pierwotnie czyli jak w miniaturce. Pozdrawiam BeBetKa | |
| BlueMan | Temat postu: | |
|
Dołączył 10 Sty 2006 18:30 Posty 694 |
Strata jakości jak dla mnie jest na prawdę nie wielka...
_________________ ![]() http://www.BlueForum.pl/ - Forum, Piąta Rzeczywistość www.BlueMan.pl - devBlog & Fotografia | |
Ale ja nie pytalam kto jaki ma poglada na temat jakości bo ewidentnie widać różnicę tylko pytalam dlaczego tak jest jak Wcześniej nie było tego problemu zresztą nie tylko ja pytałam więc proszę poprostu odpowiedzieć jaka jest przyczyna POGORSZENIA jakości. Widać różnicę i to bardzo obraz jest rozmyty i nie bardzo ostry w tym tkwi problem. | |
| BlueMan | Temat postu: | |
|
Dołączył 10 Sty 2006 18:30 Posty 694 |
Odpowiedź została już udzielona przecież
Agrest napisał(a): Fotosik zawsze dokonuje kompresji zdjęcia (ze współczynnikiem 80), domyślna wartośc to 70 więc 80 w zupelności wystarcza, ew. utrata jakości może być widoczna jedyne w dużym powiększeniu i raczej na ekranie nie ma to żadnego znaczenia.
Kompresja grafiki na fotosiku zawsze się odbywała. Może po prostu wcześniej tego nie zauważałaś ? _________________ ![]() http://www.BlueForum.pl/ - Forum, Piąta Rzeczywistość www.BlueMan.pl - devBlog & Fotografia | |
Jakość zdjęć w wersjach 500x, 150x i 70x została podniesiona do 85 bo rzeczywiście na pewnych typach fotek wyglądaly one marnie. Mam nadzieje, że to rozwiąże sprawę.
To jest trudna decyzja w zakresie wyważenia pomiędzy jakością a ilością miejsca jakie fotka zajmuje. Dla dużych zdjęć nie ma wielkiej różnicy wizualnej dla 80 czy 90 ale na mniejszych staje się to już bardziej widoczne. Na razie więc będzie 85. Zmiana dotyczy zdjęć wgranych od dzisiaj od około 16tej. _________________ -- Tomasz Dwornicki, td@medousa.pl, Zespół Fotosik.pl | |
Super dziękuję. Czyli jjednak ktoś zauważył różnicę bo takowa jest . Kiedyś nie było tego....problemu. jakość byla rewelacyja jak pierwotnie natomiast teraz cóz zresztą widać nawet po napisie na fotce jest poprostu rozmyty. Fajnie wygladalają pierwotnie a po dodaniu na serwer tracą na jakości. Bardzo dziękuje za zainteresowanie . Pozdrawiam BeBetKa | |
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości