| Autor | Wiadomość | |
|---|---|---|
| Agrest | Temat postu: Wyostrzanie zdjęć (sharpen) | |
![]() Dołączył 10 Sty 2006 11:39 Posty 359 |
Witam
Od 15:15 dzisiaj każde wgrane na Fotosika zdjęcie jest wyostrzane. Operacji tej podlegają miniaturki 80px, 150px, 500px oraz full size jeśli wybrano opcję przeskalowania. Zdjęcia takie wyglądają duzo lepiej i w 99% na tym zyskują. Będziemy wdzięczni za uwagi, dla dociekliwych chcących dobrać lepsze parametry - używamy ImageMagica konkretnie: convert -unsharp 1x2+1+0.1 (Photoshop używa 2xbrak+0.5+0 (drugiego prarametru nie znam). Jeśli ktoś chciałby dobrać lepiej parametry i pokaże, że są lepsze jesteśmy otwarci na propozycję. PS. Przy okazji wyszło, że jedna ze zmian w szablonie forum skutecznie zablokowała możliwość wysyłania postów - wielkie sorry. _________________ -- Tomasz Dwornicki, td@medousa.pl, Zespół Fotosik.pl Ostatnio edytowany przez Agrest, 29 Gru 2006 11:59, edytowano w sumie 1 raz | |
| do góry | zobacz profil offline | |
| BlueMan | Temat postu: | |
|
Dołączył 10 Sty 2006 18:30 Posty 694 |
W miniaturach widać różnicię i to dość dużą, ale po kliknięciu na zdjęcie w pełnych rozmiarach nie wiedać żadnej różnicy BTW. Wykryłem bład - zostawiełem info Tobie na GG _________________ ![]() http://www.BlueForum.pl/ - Forum, Piąta Rzeczywistość www.BlueMan.pl - devBlog & Fotografia | |
| trucksfotomania | Temat postu: | |
|
Dołączył 30 Cze 2006 18:21 Posty 8 |
Moim zdaniem to wyostrzanie jest zbędne i psuje fotkę. Całość jest wyostrzona na "chama" krawędzie obiektów poszarpane. Byłbym szczęśliwy gdyby użytkownik miał prawo wyboru czy miniatura ma byc ostra czy nie.
Zróbcie cos z tym wyostrzaniem bo to psuje moje zdjęcia | |
| Forix | Temat postu: | |
|
Dołączył 09 Sty 2006 23:10 Posty 150 |
W chwili obecnej wylaczylismy wyostrzanie dla miniaturek 80px oraz 150px, natomiast wyostrzane sa miniaturki w rozmiarze med - 500px.
Ale rozważamy wyastrzanie 150px z innymi paramsami jak 500tke. Mam też uwagę i prośbę do zgłaszających taką niedogodność - na prawdę pisanie niezbyt przyjemnych tekstów że spieprzyliśmy, że się nam nudziło itp. miłe nie jest. Nie upieramy się przy tym i za uwagi zawsze dziekujemy ale napisane ze spokojem i normalnie a nie takie z poszukiwaniem drugiego dna. W tej sprawie były 3 uwagi i wszystkie w tonie takim jakbyśmy zbrodnie zrobili. Miniaturki może super nie wyglądały, ale też one są poglądowe i to wyostrzenie aż tak nie przeszkadzało.
_________________ -- Tomasz Dwornicki, td@medousa.pl, Zespół Fotosik.pl | |
| trucksfotomania | Temat postu: | |
|
Dołączył 30 Cze 2006 18:21 Posty 8 |
DZIĘKUJĘ za wycofanie tej zbędnej funkcji | |
| fredi | Temat postu: | |
|
Dołączył 13 Sty 2006 16:21 Posty 15 |
Dla mnie wyostrzanie miniaturek jest OK - chociażby dlatego ze ich praktycznie nie używam. Na szczęście jak rozumiem nie mieszacie sie do oryginalnych plików | |
| katz | Temat postu: Drogi Agrest... | |
![]() Dołączył 02 Paź 2006 14:03 Posty 22 |
Twój przecudnej urody zwrot "wyastrzanie" powalił mnie prawdziwie... Mimo, że użytkownicy piszą "wyOstrzanie" (bo o Ostrość bodaj się rozeszło...) to Ty z uporem godnym lepszej sprawy "wyastrzyłes" tu swój pogląd. Aż się zapędziłem niemal w róg kozi by rozgryźć o jaką to Astrę (gwiazdę de facto) chodziło... Ubawem się skończyło, a Fotosik sobie chwalę i polecam znajomym i przyjaciołom, bo choć chorób wieku dziecięcego się nie ustrzegł, to jest mi przydatnym i wygodnym narzędziem | |
| Agrest | Temat postu: | |
Masz rację nie wiem skąd mi sie wzięło wyastrzanie a nie wyostrzanie. Po prostu sharpen bym napisał ale ktoś by się mógł rzucać...
_________________ -- Tomasz Dwornicki, td@medousa.pl, Zespół Fotosik.pl | |
| katz | Temat postu: Re... | |
![]() Dołączył 02 Paź 2006 14:03 Posty 22 |
Ja bym się nie rzucał | |
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości