| Autor | Wiadomość | |
|---|---|---|
| margaretka | Temat postu: sugestia przEsłona czy przYsłona | |
![]() Dołączył 09 Sie 2006 11:17 Posty 25 |
W danych EXIF obok zdjęć podawana między innymi jest : wartość przesłony np.: f/3.2..
Sugeruję by podawać wartość przysłony... Bo jak mi powiedział ktoś bardzo spostrzegawczy cytuję : w fotoaparatach występuje przysłona a nie przesłona. Przesłoną może być dekielek chroniący obiektyw, ale te nie mają otworów wyrażanych wielkością "F".... | |
| do góry | zobacz profil offline | |
| Agrest | Temat postu: | |
![]() Dołączył 10 Sty 2006 11:39 Posty 359 |
No masz racje, nawet chwile pogrzebałem po necie bo obie nazwy wydają się logiczne w sumie. Bo przysłanianie i przesłanianie mniej wiećej by tutaj pasowało. Ale rzeczywiście częściej pada przysłona - http://pl.wikipedia.org/wiki/Przys%C5%82ona
Dzięki! _________________ -- Tomasz Dwornicki, td@medousa.pl, Zespół Fotosik.pl | |
| margaretka | Temat postu: | |
no to jak jesteśmy przy nazewnictwie to określenie < Czas otwarcia przysłony: 10/100>
powinien brzmieć : Czas otwarcia migawki 1/100 s ... bo wszędzie wszyscy tą wartoś tak opisują... Pozdrawiam | |
| margaretka | Temat postu: | |
No i jak mam rację czy nie bardzo ??
| |
| fredi | Temat postu: | |
|
Dołączył 13 Sty 2006 16:21 Posty 15 |
Masz racje. Przyslona to jedno, migawka to drugie. Przyslona nigdy sie calkowicie nie otwiera, tylko reguluje sie nia otwor (to jeden z parametrow kontroli ekspozycji, a takze sposob na kontrole glebi ostrosci).
| |
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości