| Autor | Wiadomość | |
|---|---|---|
| kkrzysiu | Temat postu: Ortografia - trudna rzecz | |
![]() Dołączył 11 Sty 2006 13:13 Posty 52 |
- w zdaniach przed 'a' stawia sie przecinek :]
- na końcu wymieniania podpunktów przecinej jest nie na miejscu raczej - przed początkiem zdania stawie się kropkę - Aktualności Może sie czepiam, ale to wszystko ze strony głównej... | |
| do góry | zobacz profil offline | |
| BlueMan | Temat postu: | |
|
Dołączył 10 Sty 2006 18:30 Posty 694 |
A nie przypadkiem "na końcu zdania stawia się kropkę" .Przecież nie zaczynasz tak pisać .To także jest nie poprawne To sa małe błedy literowe, których jest garść na stronach fotosika _________________ ![]() http://www.BlueForum.pl/ - Forum, Piąta Rzeczywistość www.BlueMan.pl - devBlog & Fotografia | |
| kkrzysiu | Temat postu: | |
Ale nie zawsze na końcu zdania stawia się kropkę. Przykład: Forum Dyskusyjne Serwisu Fotosik.pl - postawisz za tym kropkę?
Cytuj: To sa małe błedy literowe, których jest garść na stronach fotosika ale mi nie przeszkadzają. Niech najpierw admini uporają się z oprogramowaniem, a dopiero później przejdą chwilę na odpoczynek do takich pierułek
I dlatego, że to pierdułki można to poprawić w mgnieniu oka, a błędy strasznie rażą i trochę głupio, żeby prężnie rozwijająca się strona miała literówki i pierdułkowe błędy. | |
| tomilipin | Temat postu: | |
![]() Dołączył 16 Sty 2006 16:51 Posty 44 |
kkrzysiu, najwidoczniej nie prowadzisz żadnej strony internetowej Z drugiej jednak strony masz rację - można szybko poprawić błędy tego typu ale wiem z doświadczenia, że robi się to dopiero po ukończeniu struktury serwisu. Najpierw ma działać, potem może wyglądać | |
Fajnie, bo ja używam lorem ipsum, aniłej to nie jest projekt tylko działająca strona, która funkcjonuje i ma min 5000 odwiedzin dziennie.
To jest strona działająca, którą sie reklamuje. Osobiście nie reklamuję strony na której mam napisane lorem ipsum, nie sądzisz? Wersja alpha może mieć takie błędy, ale nie beta, która jest udostępniona dla szerszej publiczności. | |
| BBR | Temat postu: Re: Ortografia - trudna rzecz | |
|
Dołączył 10 Sty 2006 08:51 Posty 10 |
kkrzysiu napisał(a): - w zdaniach przed 'a' stawia sie przecinek :]
- na końcu wymieniania podpunktów przecinej jest nie na miejscu raczej - przed początkiem zdania stawie się kropkę - Aktualności Może sie czepiam, ale to wszystko ze strony głównej... jak macie jakieś pytania dotyczące ortografii to zapraszam tu: www.ortografia.fora.pl pozdrawiam _________________ Ortografia
| |
Przepraszam kkrzysiu ale naprawdę ciężko mi się Ciebie czyta... Nie mam pojęcia czym jest "lorem ipsum" więc poszukałem w Góglach i pierwsze co zobaczyłem: "Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry" teraz to już nawet nie mam pojęcia co to może być Ciszy mnie, że Twoja strona działa i ma 5000 odwiedzin dziennie jednak jak sam (niejasno określając podmiot) napisałeś, to nie jest projekt. to JUŻ nie jest projekt, bo kiedyś być musiał - gdy był, z pewnością posiadał takie bądź inne błędy Ja Ci tylko uprzejmie wytłumaczyłem dlaczego te błędy tam są i nikt ich nie poprawia. Wciąż mam wrażenie że nie mówimy o tym samym... | |
| Agrest | Temat postu: Re: Ortografia - trudna rzecz | |
![]() Dołączył 10 Sty 2006 11:39 Posty 359 |
kkrzysiu napisał(a): - w zdaniach przed 'a' stawia sie przecinek :]
- na końcu wymieniania podpunktów przecinej jest nie na miejscu raczej - przed początkiem zdania stawie się kropkę - Aktualności Może sie czepiam, ale to wszystko ze strony głównej... Eee moment o czym mówimy? Fotosik zapewne zawiera choć nie powinien drobne błędy. Jeśli ta uwaga dotyczy strony glównej to poza Aktualności nie kumam o co chodzi. Co do przcinak przed a możliwe że takie blędy są ale na głównej wogóle nie widze czegoś takiego. Co do podpunktów i wymieniania nie masz racji. Jeśli wymieniasz na zasadzie Coś: i tu punkty zaczynające się z MAŁEJ litery to przecinek jest ok. Ważna jest konsekwencja i wtedy ostatni punkt kończy się KROPKĄ. Ale możesz tez wymieniać zaczynając od dużej i kończyć kropką, byle konsekwentie. Tutaj nie ma jednej reguly wszystko zależy od kontekstu. Ze zdaniem to już koledzy skomentowali Poza tym zgadzam się, że błędów nie powinno być i na to nie ma usprawiedliwienia. Jeśli jakieś dojrzycie piszcie od razu ale jak jesteście pewni _________________ -- Tomasz Dwornicki, td@medousa.pl, Zespół Fotosik.pl | |
Cytuj: Przepraszam kkrzysiu ale naprawdę ciężko mi się Ciebie czyta... Nie mam pojęcia czym jest "lorem ipsum" więc poszukałem w Góglach i pierwsze co zobaczyłem: "Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry" teraz to już nawet nie mam pojęcia co to może być Cienko szukałeś na tuch guglach. http://pl.wikipedia.org/wiki/Lorem_ipsum Cytuj: Ciszy mnie, że Twoja strona działa i ma 5000 odwiedzin dziennie Nie mówię o mojej stronie, tylko o fotosiku - CAŁY CZASCytuj: Ja Ci tylko uprzejmie wytłumaczyłem dlaczego te błędy tam są i nikt ich nie poprawia. Wciąż mam wrażenie że nie mówimy o tym samym... Cienko to wytłumaczyłęś, i tez mam wrażenie, że mówimy o dwóch różnych rzeczach - ja o ortografii, ty o testowej wersji, whateverCytuj: Co do podpunktów i wymieniania nie masz racji. Jeśli wymieniasz na zasadzie Coś: i tu punkty zaczynające się z MAŁEJ litery to przecinek jest ok. Ważna jest konsekwencja i wtedy ostatni punkt kończy się KROPKĄ. No właśnie, a na fotosiku kończy się przecinkiem.
No dobra, a teraz wszystko wyjaśnie krok po kroku:
1. Ewidentne wypowiedzenie z dwoma zdaniami. Nie jestem polonistą, ale tam powinna być kropka 2. Przecinek 3. To ten przecinek na końcu podpunktów 4. To już jasne Możecie powiedzieć, że nie mam sie czego czepiać, ale jednak jak wejdzie jakis polonista na strone to se pomyśli - co za jełopy :] ps. sorry, że w paincie, ale PS mi sie nie chciało otwierać | |
Świetnie W tym momencie moje zdanie sprowadzi się do krótkiego: ilość odwiedzien, reklama, użytkownicy - to zobowiązuje i w takim wypadku rzeczywiście lepiej jest poprawić błędy | |
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości