Formularz wyszukiwania

Forum Fotosik.pl

Obecny czas:
24 Maj 2012 13:02

AutorWiadomość
Temat postu: Ortografia - trudna rzeczPost Wysłany: 16 Sty 2006 19:07
Dołączył 11 Sty 2006 13:13 Posty 52
- w zdaniach przed 'a' stawia sie przecinek :]
- na końcu wymieniania podpunktów przecinej jest nie na miejscu raczej
- przed początkiem zdania stawie się kropkę
- Aktualności

Może sie czepiam, ale to wszystko ze strony głównej...
do góryzobacz profil offline
Temat postu: Post Wysłany: 16 Sty 2006 19:18
Dołączył 10 Sty 2006 18:30 Posty 694
A nie przypadkiem "na końcu zdania stawia się kropkę" :P

.Przecież nie zaczynasz tak pisać
.To także jest nie poprawne ;)

To sa małe błedy literowe, których jest garść na stronach fotosika ;) ale mi nie przeszkadzają. Niech najpierw admini uporają się z oprogramowaniem, a dopiero później przejdą chwilę na odpoczynek do takich pierułek :roll:

http://www.BlueForum.pl/ - Forum, Piąta Rzeczywistość :twisted:

www.BlueMan.pl - devBlog & Fotografia
Temat postu: Post Wysłany: 16 Sty 2006 19:29
Ale nie zawsze na końcu zdania stawia się kropkę. Przykład: Forum Dyskusyjne Serwisu Fotosik.pl - postawisz za tym kropkę?

Cytuj:
To sa małe błedy literowe, których jest garść na stronach fotosika ale mi nie przeszkadzają. Niech najpierw admini uporają się z oprogramowaniem, a dopiero później przejdą chwilę na odpoczynek do takich pierułek

I dlatego, że to pierdułki można to poprawić w mgnieniu oka, a błędy strasznie rażą i trochę głupio, żeby prężnie rozwijająca się strona miała literówki i pierdułkowe błędy.
Temat postu: Post Wysłany: 16 Sty 2006 19:35
Dołączył 16 Sty 2006 16:51 Posty 44
kkrzysiu, najwidoczniej nie prowadzisz żadnej strony internetowej ;) Moje projekty zaczynam zawsze od nazw typu "kaka", "dupa", "asd" itd. bo to naprawdę nie jest ważne. Liczy się chyba funkcjonalność i gdy ja tworzę nowy projekt to nie martwię się o grafikę i literówki. Myślę, że tak samo podchodzą admini fotosika. Wprowadzają ulepszenia, innowacyjne rozwiązania (padam na twarz przed człowiekiem, dzięki któremu w Mozilli mogę przesuwać zdjęcia do albumów - jesteś wielki!) i borykając się wciąż z problemami. Z mojego punktu widzenia jest tak, że patrzy się na kod a nie na tekst ;)

Z drugiej jednak strony masz rację - można szybko poprawić błędy tego typu ale wiem z doświadczenia, że robi się to dopiero po ukończeniu struktury serwisu. Najpierw ma działać, potem może wyglądać :)
Temat postu: Post Wysłany: 16 Sty 2006 19:45
Fajnie, bo ja używam lorem ipsum, aniłej to nie jest projekt tylko działająca strona, która funkcjonuje i ma min 5000 odwiedzin dziennie.
To jest strona działająca, którą sie reklamuje.

Osobiście nie reklamuję strony na której mam napisane lorem ipsum, nie sądzisz?

Wersja alpha może mieć takie błędy, ale nie beta, która jest udostępniona dla szerszej publiczności.
Temat postu: Re: Ortografia - trudna rzeczPost Wysłany: 16 Sty 2006 19:53
Dołączył 10 Sty 2006 08:51 Posty 10
kkrzysiu napisał(a):
- Aktualności

jak macie jakieś pytania dotyczące ortografii to zapraszam tu: www.ortografia.fora.pl

pozdrawiam

Image
Temat postu: Post Wysłany: 16 Sty 2006 20:24
Przepraszam kkrzysiu ale naprawdę ciężko mi się Ciebie czyta... Nie mam pojęcia czym jest "lorem ipsum" więc poszukałem w Góglach i pierwsze co zobaczyłem: "Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry" teraz to już nawet nie mam pojęcia co to może być :P
Ciszy mnie, że Twoja strona działa i ma 5000 odwiedzin dziennie jednak jak sam (niejasno określając podmiot) napisałeś, to nie jest projekt. to JUŻ nie jest projekt, bo kiedyś być musiał - gdy był, z pewnością posiadał takie bądź inne błędy ;)
Ja Ci tylko uprzejmie wytłumaczyłem dlaczego te błędy tam są i nikt ich nie poprawia. Wciąż mam wrażenie że nie mówimy o tym samym...
Temat postu: Re: Ortografia - trudna rzeczPost Wysłany: 16 Sty 2006 22:09
Dołączył 10 Sty 2006 11:39 Posty 359
kkrzysiu napisał(a):
- Aktualności

Eee moment o czym mówimy? Fotosik zapewne zawiera choć nie powinien drobne błędy. Jeśli ta uwaga dotyczy strony glównej to poza Aktualności nie kumam o co chodzi. Co do przcinak przed a możliwe że takie blędy są ale na głównej wogóle nie widze czegoś takiego. Co do podpunktów i wymieniania nie masz racji. Jeśli wymieniasz na zasadzie Coś: i tu punkty zaczynające się z MAŁEJ litery to przecinek jest ok. Ważna jest konsekwencja i wtedy ostatni punkt kończy się KROPKĄ. Ale możesz tez wymieniać zaczynając od dużej i kończyć kropką, byle konsekwentie. Tutaj nie ma jednej reguly wszystko zależy od kontekstu. Ze zdaniem to już koledzy skomentowali :-) Ale tak czy siak obawiam się, że pomyliłeś nagłówek czy subnagłówek ze zdaniem, to dwie różne rzeczy i nie trzeba dawać kropek na końcu.
Poza tym zgadzam się, że błędów nie powinno być i na to nie ma usprawiedliwienia. Jeśli jakieś dojrzycie piszcie od razu ale jak jesteście pewni :-)
Temat postu: Post Wysłany: 17 Sty 2006 09:04
Cytuj:
Przepraszam kkrzysiu ale naprawdę ciężko mi się Ciebie czyta... Nie mam pojęcia czym jest "lorem ipsum" więc poszukałem w Góglach i pierwsze co zobaczyłem: "Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry" teraz to już nawet nie mam pojęcia co to może być

Cienko szukałeś na tuch guglach.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Lorem_ipsum

Cytuj:
Ciszy mnie, że Twoja strona działa i ma 5000 odwiedzin dziennie
Nie mówię o mojej stronie, tylko o fotosiku - CAŁY CZAS
Cytuj:
Ja Ci tylko uprzejmie wytłumaczyłem dlaczego te błędy tam są i nikt ich nie poprawia. Wciąż mam wrażenie że nie mówimy o tym samym...
Cienko to wytłumaczyłęś, i tez mam wrażenie, że mówimy o dwóch różnych rzeczach - ja o ortografii, ty o testowej wersji, whatever

Cytuj:
Co do podpunktów i wymieniania nie masz racji. Jeśli wymieniasz na zasadzie Coś: i tu punkty zaczynające się z MAŁEJ litery to przecinek jest ok. Ważna jest konsekwencja i wtedy ostatni punkt kończy się KROPKĄ.
No właśnie, a na fotosiku kończy się przecinkiem.

No dobra, a teraz wszystko wyjaśnie krok po kroku:
Image
1. Ewidentne wypowiedzenie z dwoma zdaniami. Nie jestem polonistą, ale tam powinna być kropka :P
2. Przecinek
3. To ten przecinek na końcu podpunktów :P
4. To już jasne ;)

Możecie powiedzieć, że nie mam sie czego czepiać, ale jednak jak wejdzie jakis polonista na strone to se pomyśli - co za jełopy :]

ps. sorry, że w paincie, ale PS mi sie nie chciało otwierać :P
Temat postu: Post Wysłany: 17 Sty 2006 10:08
Świetnie :) Już rozumiem o co chodzi z tym lorem ipsum :) Parę postów wyżej miałeś rację. Wyjaśnienie, że to Fotosik ma 5.000 odwiedzin dziennie rozwiązuje już poniekąd problem.
W tym momencie moje zdanie sprowadzi się do krótkiego: ilość odwiedzien, reklama, użytkownicy - to zobowiązuje i w takim wypadku rzeczywiście lepiej jest poprawić błędy ;) Zresztą chyba nie napisałem nigdzie, żeby ich nie poprawiać.
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Odpowiedz

Idź do strony 1, 2, 3 

Strona 1 z 3 [ 22 posty(ów) ]

Podsumowanie

Aktualnie na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości

Legenda

• Nowe posty
  • Brak nowych postów
  • Ogłoszenie
  • Nowe posty [ Popularny ]
  • Brak nowych postów [ Popularny ]
  • Przyklejony
  • Nowe posty [ Zablokowany ]
  • Brak nowych postów [ Zablokowany ]
  • Przesunięty
Zasady postowania