Formularz wyszukiwania

Forum Fotosik.pl

Obecny czas:
24 Maj 2012 10:07

AutorWiadomość
Temat postu: Moje obrazki - funkcje zaawansowanePost Wysłany: 07 Lut 2006 17:04
Dołączył 10 Sty 2006 11:39 Posty 359
Witam
Przestawiam na beta.fotosik.pl panel funkcji zaawanowanych dostępny w sekcji "Moje obrazki". Po kliknięciu nad spisem obrazków w "Pokaż opcje zaawansowane" otwiera się panel pozwalający na wykonywanie operacji na wielu zaznaczonych fotkach naraz. Poza tym można wybrać ile fotek ma być pokazywanych na jednej stronie w spisie i to info przechowywane jest w profilu usera (jaki to profil dopiero powstaje). Więc tak, funkcje panelu rozszerzonego (funkcje wykonywnae dla zaznaczonych fotek):
- blokowanie, aktywowanie i usuwanie obrazków,
- zaznaczanie selektywne obrazkow lub hurtowe (cała widoczna sekcja) tak samo odznaczanie),
- pokazywanie obrazków nieprzypisanych do żadnego albumu,
- pokazywanei fotek tylko z wybranego albumu,
- dodawanie fotek ze spisu do albumu (duplikacja funkcji drag&drop w formie bardziej standardowej),
- zmiana statusów prywatne/publiczne,
- generowanie hurtowe kodów dla wielu obrazków (z wysyłaniem na e-mail) włącznie z generatorem kodów na aukcje! (tutaj jeszcze podgląd in progress).

Panel jest ukrywalny, jak go zostawisz tak będzie po zalogowaniu kolejnym. Działanie filtrów można znieść opcją: "Pokaż wszystkie obrazki".

Prosimy o uwagi.

I módlcie się cobym do domu z pracy dotarł, sniegu masa, auto duże i ciężkie :-(
do góryzobacz profil offline
Temat postu: Post Wysłany: 07 Lut 2006 17:32
Dołączył 09 Sty 2006 23:10 Posty 150
Ja jeszcze zamieszcze dla mniej doświadczonych użytkowników krótką instrukcję jak generować szablony na aukcje:

Image

A szablon na aukcji będzie wyglądał następująco:

Image

Naszym założeniem było stworzenie dynamicznych szablonów w JavaScript z przejrzystym przewijaniem miniaturek, zoomowaniem zdjęć, jednak nasze polskie allegro zabrania wstawiania javascript do aukcji, przez co zostaliśmy zmuszeni przerobić nasz generator na ładne tabelki.

Oczywiście dynamiczne galerie, które nasi użytkownicy będą chcieli wstawić na własnych stronach będą niedługo dostępne. Również planujemy rozszerzyć możliwości generatora na aukcje o zmiane kolorów tabelek,tekstu itd...

Agrest zapomniał jeszcze dopisać, że większość z narzędzi, które dzisiaj wprowadziliśmy jest stworzona dzięki Wam. Dlatego chcemy podziękować przedewszystkim osobom udzielającym się na forum oraz piszącym do nas maile.

Oczywiście nie chwale dnia przed zachodem słońca, bo pewnie zaraz jakieś bugi wyjdą :D

Serdecznie Pozdrawiam[/i]
Temat postu: Re: Moje obrazki - funkcje zaawansowanePost Wysłany: 07 Lut 2006 19:33
Dołączył 10 Sty 2006 09:54 Posty 206
Agrest napisał(a):
Witam
Przestawiam na beta.fotosik.pl panel funkcji zaawanowanych...

Oto moje pierwsze spostrzeżenia dotyczące panelu:
1. Układ przycisków/pól jest chaotyczny, trudno się troche połapać (na razie nie mam koncepcji jak to poukładać).
2. Można by dodać jeszcze masowe generowanie kodów do całych albumów (puki nie pojawi się galeria, gdzie na jednej stronie będą wyświetlane udostępnione dla ludu albumy)
3. Obrazki po otworzeniu opcji zaawansowane, mogły by się wyświetlać w taki sposób jak to wygąda w poscie Forixa (forma galerii na aukcje), przynajminiej w 2 kolumnach

Z utęsknieniem czekam jeszcze na wgrywanie całych albumów z dysku (żeby nie bawic się 2x w tworzeni albumu) i w połączeniu z masowym generowniem kodów = nirwana :wink:

Image
Temat postu: Post Wysłany: 08 Lut 2006 14:30
Dołączył 10 Sty 2006 16:06 Posty 233
Bardzo fajna opcja z tymi miniaturkami. Nie trzeba się już bawić w FrontPAGE. wystarczy zauploadować fotki i gotowe! fajnie
Temat postu: Post Wysłany: 09 Lut 2006 11:44
Zarzut o bałaganie był w pełni słuszny, ale wiedzieliśmy że tak jest więc jest teraz wersja poukładana bardziej, wydaje nam się, że jest dużo bardziej przejrzyście. Przy okazji podobne funkcje trafiły do albumów, oczywiście tylko te sensowne w albumach. Wkrótce funkcje trafią na główny serwis więc zgłaszajcie jeszcze uwagi prosze.
Temat postu: Post Wysłany: 09 Lut 2006 13:05
Dołączył 10 Sty 2006 09:54 Posty 206
Przydała by się jeszcze funkcja "zaznacz wszystkie obrazki" dla wszystkich w albumie i dla wszystkich w ogóle. W prawdzie można dać sobie zeby wyświetlało ileś tam zdjęć na stronie i zaznaczyć je "+", ale dla osób ze słabym łączem to troche problematyczna sprawa gdyż przy dużej ilości zdjęć miniaturki długo się wczytują, a jak się nie wczytają to się nie zaznaczają (jak kliknie się na "+")

[edit]
Jest mały problemik na beta.fotosik - chcialem przetestowac wyswietlanie dużej ilości obrazków na stronie, ale po kliknięciu na moje obrazki nie pokazywalo mi wszystkich orazków tylko te z albumu które przed chwilą oglądałem.

Image
Temat postu: Post Wysłany: 09 Lut 2006 15:56
Dołączył 10 Sty 2006 16:06 Posty 233
Aha, przydała by się opcja zmiany podpisu nawet po zauploadowaniu fotki :) najlepiej wybranych fotek :)
Temat postu: Post Wysłany: 09 Lut 2006 22:53
Fukcja dostępna już na serwisie produkcyjnym. Wątek można zamknąć.
Temat postu: Post Wysłany: 10 Lut 2006 01:54
Dołączył 13 Sty 2006 16:21 Posty 15
Przyznaje ze tworzenie i dodawanie zdjec do albumow jest teraz 100 razy lepsze i szybsze. Brakuje mi tylko jednej rzeczy - aby mozna gdzies bylo masowo ustalic kolejnosc wyswietlania zdjec w albumach. Wiem, mozna to zrobic recznie, ale to przy duzym albumie moze byc zabawa ma pol godziny. Niestety tamten interfejs jest bajerancki, ale malo funkcjonalny, trzeba wszytko "lapac i przenosic". Wolalbym to zrobic z poziomu "moich obrzkow". Tutaj moge juz wyswietlic zdjecia tylko z danego albumu, wyswietlic je w kolejnosci dodawania do fotosika, a teraz chcialbym gdzies funkcje zapisania takiej kolejnosci do wyswietlania. Do czego mi to potrzebne? Do zachowania porzadku. Wrzucam masowo (zaznaczajac iles tam fotek w moich obrazkach) zdjecia do albumu i ukladaja sie chronologiczne od najnowszego do najstarszego. Po jakims czasie nastepna partia i... najnowsze zdjecie uklada sie za najstarszym z ostatniego wrzutu... Album traci spojnosc chronologiczna.
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Odpowiedz Strona 1 z 1 [ 9 posty(ów) ]

Podsumowanie

Aktualnie na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości

Legenda

• Nowe posty
  • Brak nowych postów
  • Ogłoszenie
  • Nowe posty [ Popularny ]
  • Brak nowych postów [ Popularny ]
  • Przyklejony
  • Nowe posty [ Zablokowany ]
  • Brak nowych postów [ Zablokowany ]
  • Przesunięty
Zasady postowania