| Autor | Wiadomość | |
|---|---|---|
| kazimierzak | Temat postu: Canon S3IS | |
|
Dołączył 14 Paź 2006 18:04 Posty 5 |
Witam. Kupiłem Canona S3IS. - czy mogdę założyć do niego kartę pamięci 2 GB Extrememory ?Czy będzie funkcjonował prawidłowo?
Jaka maksymalna pamięć może być w tym aparacie? Nigdzie nie mogę znaleźć takiej informacji - a podobno maksymalnie 1 GB. Będę bardzo wdzięczny za informację, pozdrawiam | |
| do góry | zobacz profil offline | |
| Vikal | Temat postu: | |
|
Dołączył 22 Lip 2006 13:56 Posty 79 |
.
Ostatnio edytowany przez Vikal, 31 Maj 2008 13:45, edytowano w sumie 1 raz | |
| kazimierzak | Temat postu: | |
|
Vikal napisał(a): Cytuj: Problemy techniczne Opisz swój problem, a my postaramy się znaleźć jakieś rozwiązanie ]Przy próbie obejrzenia zrobionej fotki na monitorze aparatu- ukazuje się na srodku miniaturowa fotka i u dołu napis" uszkodzone dane". Niekiedy zdjęcie jest normalne do połowy dobre ,a pozostała częś jak gdyby była nałożona na siebie i przebarwiona na niebiesko lub czerwono.Wiekszość jednak jest z napisem "błąd danych". Zdarzają się i dobre fotki- których jest czasem nawet zdecydowana większość. Początkowo myślałem , że na którymś z ustawień aparat " wariuje" ale błędy te zdarzają się na różnych ustawieniach. Problem swój zgłosiłem na forum dyskusyjnym jednej ze stron fotograficznych- otrzymałem informację, że przyczyną jest zbyt duża pojemność karty pamięci. Poprzednie S2IS mogły mieć tylko 1 GB- być może i tu jest podobnie[/size] | |
|
W tej chwili mogę stanowczo wszystkich poinformowac, ze przyczyną tak wadliwego działania paratu jest karta pamięci- nie wiem czy jest za duża czy nie jest kompatybilna z tym aparatem.Pozałożeniu innej karty usterki nie występują- wszystko działa OK.
kazimierzak | |
| ziabcia | Temat postu: | |
|
Dołączył 29 Gru 2006 06:21 Posty 2 |
Kazimierzak a na jaka karte pamieci zmieniłes? na taka , która ma tylko 1GB czy na inna firme bo podobno canony najlepiej funkcjonuja z kartami Sun Disc i wtedy mozna spokojnie stosowac 2GB
| |
|
Założyłem kingstona 1 GB i wszystko śmiga OK.Zainstalowałem sobie też program Picasa do obróbki i kopiowania fotek z paratu na komputer. Super programik- darmowy, można go ściągnć ze strony: http://picasa.google.com/ lub innej: http://fotogalerie.pl/
Zachęcam- ja już go poznałem dość dobrze jest bardzo fajny, w razie pytan podpowiem gdy będą jakieś problemy.Pozdrawiam, kazimierzak | |
| ziabcia | Temat postu: | |
|
Dołączył 29 Gru 2006 06:21 Posty 2 |
przepraszam że ja tak troszke marudze na jeden temat. Natomiast ten aparacik zamierzam kupic jakoś teraz w styczniu, bo uwazam że jeżeli chodzi o parametry aparatu daje on wystarczające możliwości jak na moje potrzeby. Natomiast nie jest dla mnie bez znaczenia, to jaką karte może obsługiwac, gdyz mnie zalezy na 2GB i zadziwiło mnie, że sa opinie iż niektórym osobom aparat źle funkcjonował z taka kartą pamięci. Wiem , że ten aparat ma trudności z obsługa karty Kingston SecureDigital o pojemnosci 2GB natomiast przy karcie SanDisk SecureDigital podobno nie ma z tym probelmu. chciałam się zapytac czy komuś własnie źle chodził aparat przy SunDisk 2GB bo tylko tą karta pamięci mnie interesuje w tym aparacie.
| |
|
Ja wcześniej miałem SD 2GB Extrememoty(toshiba)- na niej źle funkcjonował i wieszał się.Zamieniłem na SD1 GB Kingstona i jest OK. Na karcie mogę zrobić ponad 300 fotek i to mi wystarcza.W tej chwili wszystko jest OK.kazimierzak
Najlepiej byłoby wypróbować ( gdyby była taka możliwość) w punkcie zakupu czy dobrze funkcjonuje.Byłbym wdzięczny za informację.kazimierzak. | |
| olifant-14 | Temat postu: | |
![]() Dołączył 09 Lip 2008 20:23 Posty 1 |
wiem, że temacik już jest trochę stary, ale to dla potomnych. O takie rzeczy najlepiej pytać przez serwis, czy stronę firmową. Ja ten aparat mam już ze 3 lata i jeździ na 2G, z tym że nie można mu dawać za szybkich kart, a pojemność 2G to górna granica i tylko SD bez dodatkowych oznaczeń np SDHC. Firma nie ma znaczenia ( poza firmami "krzak") . Większych i szybszych nie próbowałem - wtedy były za drogie na takie ryzyko aby kupić w ciemno. Karty pojemniejsze przydałyby się na krótkie filmiki od czasu do czasu, ale 2G na zdjęcia jest ok. Nowszy model obsługuje już większe karty. Szkoda że mieszkamy jeszcze w zaścianku i firma Canon nie odpisała nawet na mejla o możliwość wymiany aparatu na nowszy model za dopłatą, gdyż w innych krajach jest to normalne.
Za główny minus tego aparatu uważam gubienie ostrości przy zoomowaniu i potrzebę ponownego jej ustawienia, i słabe ustawienie ostrości ręczne. Również super macro ma kulawą ostrość - ale nie jest źle. Ale przecież to tylko kompakt... Ogólnie dobre zdanie mam na jego temat i nadal go ujeżdżam choć gdyby była możliwość wymiany, to kto wie... Główna zaleta to nowość na te czasy uchylny w różne strony ekranik, choć troszke mały, nowszy model ma większy. Robienie zdjęcia w tłumie na wyciągniętych rękach w górę nie sprawia kłopotu, bo podgląd jest pod kontrolą, jak i macro kwiatów i robali. pozdrawiam | |
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości