| Autor | Wiadomość | |
|---|---|---|
| Juzek | Temat postu: Bardzo śmiałe propozycje... | |
![]() Dołączył 12 Sty 2006 16:35 Posty 155 |
Witam serdecznie Chciałbym Wam zaprezentować pierwszy większy zbiór moich śmielszych pomysłów. Czekam na Wasze zdania na ich temat 1.Preloadery do fotek; http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pkig83bt7bvs24oa.html 2.Dowolne ułożenie elementów strony łącznie z dodaniem lub usunięciem niektórych; osobiście pomniejszyłbym miniaturki na pasku albumu i zwiększył ich liczbe, umieścił go w pionie po prawej stronie, zdjęcia zorganizował w 10 X 10 fotek obok siebie; ale to już moje "widzimisie" ( po edicie umieszcze linki do screenów ) 3.Boczne menu w stylu "mój asystent" chyba z IBP: ( po edicie umieszcze linki do screenów ) 4.Toolbar przeglądarki: ( w przygotowaniu 3 versja screena ) http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/w9kzjwynpsv4icl0.html Opis funkcji: Ikonki: Odnośniki. Od lewej: Strona główna lub Galeria; dalsze jak w serwisie. Ikonki Adresów i folderów: Ikonka Albumu jak pierwszy obrazek z albumu. Zamiast standardowego kwiatka jako ikonka - miniaturki zdjęć znajdujących sie pod danym adresem. ( mechanizm wykorzystywany przy dodawaniu ikonek do adresów przez Firefoxa ). Albumy: Automatycznie uzupełniające sie foldery z linkami do fotek (zasada działania = RSS + foldery zakładek firefoxa). Najczęściej oglądane: Funkcja dodatkowa - folder w którym znajduje sie wybrana ilość linków do fotek \ albumów posegregowanych malejąco... od naj... do naj... (jak przy formatowaniu układu "Najczęściej oglądane, Śmieszne, Najczęściej oceniane". 5.Software obsługujący fotosika: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/fpjxezz66tjw3xge.html Oczywiście nie chce progiem zastąpić serwisu ale ta forma usprawni korzystanie z albumu. Program równjież nie powinien do końca zastępywać przeglądarki dlatego jest głównie "zbiorem linków". Opis funkcji: Panel użytkownika: Ikonki to linki wywołujące przeglądarke i przenoszące w wybrane miejsce. Logo fotosika: Wywołuje przeglądarke i przenosi na strone główną fotosika. Albumy: Związane z moją następną propozycją "9.Głębokich albumów". Drzewko działa identycznie jak w oknach wind. Miniaturki obrazków: Po dwukrotnym kliknięciu wywołują przeglądarke i przenoszą na strone gdzie znajduje sie fotka. Po jednym kliknięciu wyświetlają sie adres (górna część) i "Szczegóły" - niemal identycznie jak w folderach. Drag & Drop: Metoda uploadu jak między folderami "przeciągnij i puść". 6.Automatyka serwisu: Coś w stylu: "sprawdzaj co pewien czas czy w podanym przeze mnie folderze\adresie ftp nie ma nowych fotek, jeżeli są - automatycznie ściągnij i umieść tam gdzie wskazałem." Podmiana adresów: Ten sam adres inna fotka (w przypadku gdy nasz obrazek jest na "setkach for" a znależliśmy na nim błąd) zamias edytować posty (na niektórych forach niemożliwe) podmieniamy jedynie obrazek pod danym adresem. ( po edicie umieszcze linki do screenów ) 7. Active Descopt: Strona galeri specjalnie dostosowana na pulpit: zancznie odchudzona przekazująca to co najważniejsze. http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/igx2tof65qt7ni2p.html 8. "Wyślij obrazek znajomemu": W serwisie będziemy mieć liste kontaktów GG, TLEN, WPK i @ (itd) po kliknięciu na button przy ikonce reprezentującej adresata i cel - poleci do niego (w przypadku @ z miniaturką) szablonik przez nas napisany i adres do fotki. Po uruchomieniu serwisu SMS \ MMS również na kom. ( po edicie umieszcze linki do screenów ) 9. "Głębokie albumy": Możliwość umieszczenia albumu w albumie np: Album "Kwiaty" zawiera albumy "Róże" i "Stokrotki" oraz pod nimi fotki innych kwiatków. W przypadku gdybym umieścił propozycje, która już padła na forum prosze mnie o tym bezzwłocznie poinformować. Wiadomo, że nie jestem w stanie zapamiętać wszystkich propozycji i ich autorów Gorąco pozdrawiam Ostatnio edytowany przez Juzek 15 Sty 2006 13:22, edytowano w sumie 7 razy | |
| do góry | zobacz profil offline | |
| batibat | Temat postu: | |
![]() Dołączył 10 Sty 2006 16:06 Posty 233 |
Masz wymagania 1.Preloadery do fotek (fajny dodatek) 2.Dowolne ułożenie elementów strony łącznie z dodaniem lub usunięciem niektórych; osobiście pomniejszyłbym miniaturki na pasku albumu i zwiększył ich liczbe, umieścił go w pionie po prawej stronie, zdjęcia zorganizował w 10 X 10 fotek obok siebie; ale to już moje "widzimisie" (jeżeli chodzi tu o zwiększanie/zmiejszanie fotek na własnycm albumie to ja jestem za) 3.Boczne menu w stylu "mój asystent" chyba z IBP: (narazie nie wiem o co ci chodzi z tym asystentem) 4.Toolbar przeglądarki (ja bym stworzył toolsbara w stylu google. czyli np. pole do szybkiego przesyłania fotek, link na forum, link do przesyłania wielu fotek [10] itp.) 5.Software obsługujący fotosika (taki programik by się rzeczywiście przydał) 6.Automatyka serwisu (jak najbardziej jestem za) 7. Active Descopt: Strona galeri specjalnie dostosowana na pulpit: zancznie odchudzona przekazująca to co najważniejsze. (może być ale jak dla mnie to nie musi) 8. "Wyślij obrazek znajomemu" (bardzo fajna opcja) 9. "Głębokie albumy": (kolejny fajny pomysł) TERAZ COŚ ODE MNIE: 10. lista ulubionych (już wkrótce) 11. możliwość uploadowania fotek które by się zmieniały w plik .ico (ikona) o rozmiarach 16x16 lub 32x32. 12. Możliwość tworzenia całych biblotek ikon (.icl) To by było na tyle _________________
| |
| Phantoman | Temat postu: | |
![]() Dołączył 10 Sty 2006 09:54 Posty 206 |
Strasznie dużo zmian, nie wiem czy nie skomplikuje to zabardzo przejżystości serwisu dla mniej zaawansowanych użytkowników.
| |
| Juzek | Temat postu: | |
![]() Dołączył 12 Sty 2006 16:35 Posty 155 |
Wysuwając powyższe propozycje kierowała mną chęć przyczynienia się do ułatwienia i uprzyjemnienia "życia" każdemu userowi fotosika czy zalogowanemu (w większości) czy też nie. Starałem sie wczuć w role projektanta, czyli głównym moim założeniem było "polepszyć ale nie szkodzić".
Co takiego i dlaczego miałoby skąplikować korzystanie z serwisu Pozdrawiam Ostatnio edytowany przez Juzek 15 Sty 2006 13:22, edytowano w sumie 2 razy | |
| Phantoman | Temat postu: | |
![]() Dołączył 10 Sty 2006 09:54 Posty 206 |
Jak dla mnie im więcej możliwości zmian przez użytkownika (dużo opcji, guzików, linków...) tym serwis mniej czytelny i trudniej się połapać. Ale dla bardziej doświadczonych userów mogło to by być korzystne. Nie można dogodzić każdemu. | |
| batibat | Temat postu: | |
![]() Dołączył 10 Sty 2006 16:06 Posty 233 |
No to może by zrobić link "opcje dla początkującego" i "opcje dla zaawansowanego". Jeżeli ktos z was ma komunikator Konekt to napewno wie o co mi chodzi. Tam w opcjach można przełączyć dla zaawansowanych i wtedy widac więcej opcji.
Tak samo proponuje zrobić w fotosiku pozdrawiam _________________
| |
| Agrest | Temat postu: | |
![]() Dołączył 10 Sty 2006 11:39 Posty 359 |
Na razie nie ustosunkowaliśmy się do tego wątku bo roboty i tak mamy tyle, że te dość zaawansowane w większości funkcje nie będą przedmiotem najbliższych prac. Zapisałem sobie całość na razie. Jak dojdziemy do tego to go reaktywuje, żeby podyskutować.
_________________ -- Tomasz Dwornicki, td@medousa.pl, Zespół Fotosik.pl | |
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości